
Jani Pulkki
Toimituskuntalainen Jani Pulkki muistuttaa, että ihminen on oppijana enemmän kuin työntekijä tai kansalainen.
Miten kiinnostuit omasta tutkimusalueestasi?
”Aloin opiskella filosofiaa vuosituhannen vaihteessa Tampereen yliopistossa. Filosofia etsii viisautta, ja viisaammaksi minäkin haluaisin tulla: ihmisenä kasvu on tuntunut minusta aina ajankohtaiselta ja loppumattomaltakin. Vuonna 2019 aloin tutkia ekososiaalista kasvatusfilosofiaa, jossa yhdistyvät monenlaiset yhteiskunnalliset, sosiaaliset, eettiset, filosofiset ja ihmisen kasvua koskevat teemat.”
Miten tutkimus on muokannut maailmankuvaasi?
”Suuria oivalluksia tulee harvemmin, mutta maailmankuvaa pitää päivittää uusien tutkimusten myötä. Tutkimuksen ja maailmankuvan suhteen tärkeintä on pitää oma tajunta avarana. Tutkijan ammatti titteleineen ei suojaa esimerkiksi suvaitsemattomuudelta.”
Minkä asian haluat työlläsi muuttaa maailmassa?
”Historia, kulttuuri, yhteiskunta, arvomaailma, elämäntapa, elinkeinorakenne, talousjärjestelmä ja moni muu seikka avaavat ja sulkevat maailman muuttamisen mahdollisuuksien horisontteja. Omaa ja muidenkin maailmankuvaa voi silti avartaa. Kasvatusfilosofin työni suuntautuu modernin kasvatusajattelun kritiikkiin ja sen ekologiseen jälleenrakennukseen: mitä meidän pitäisi tehdä, ajatella, kokea, aistia ja tuntea toisin?”
Mitä aikuiskasvatuksen tutkimus on opettanut sinulle ihmisistä oppijoina?
”Oppiminen on mahdollista koko elämän ajan, eikä vain ihmisille. Länsimaisilla filosofeilla on ollut taipumus alleviivata ihmisen erityisyyttä vertaamalla sitä muihin elollisiin, mutta ei sen ymmärtämiseksi tarvitse ketään ylentää tai alentaa. Olen myös oivaltanut, että filosofiselle tarkastelulle on tarvetta. Ihminen oppijana ei ole vain työvoimaa tai kansalainen, vaan oppiminen kohdistuu parhaimmillaan syvähenkisiin eettisiin ja elämänkatsomuksellisiinkin kysymyksiin.”
Mikä on ollut hienoin hetki tutkijanurallasi?
”Esimerkiksi uutiset työpaikan tai apurahan saamisesta ovat iloisia hetkiä. Olen ollut opiskelijana, jatko-opiskelijana ja tutkijana töissä yliopistossa kohta neljännesvuosisadan! Tämä on ollut aika pitkä ja hieno ”hetki”. Ammattini huonoihin puoliin kuuluvat esimerkiksi pätkätyöläisen epävarmuus ja akateemisen kapitalismin ja kilpailun epäinhimillistävät ulottuvuudet. Hienoa taas on se, että yliopistossa saa rakentaa omia lokinpesiään kauniille näköalapaikoille itse valittuihin puihin. Voi tehdä tärkeää työtä hyvässä porukassa ja rakentaa hyviä lintuyhdyskuntia muiden tutkijoiden kesken.”
Mitä odotat työskentelyltäsi toimituskunnassa?
”Hyvää yhteistyötä ja keskinäiseen luottamukseen ja kunnioitukseen perustuvia tehtävänjakoja. Kaikkien ei tarvitse tehdä kaikkea, kun kartoitamme jokaisen osaamisalueita ja jaamme vastuita niiden perusteella.”
Kuva: Jani Pulkin arkisto
Lukuvinkki
- Kallio, J., & Pulkki, J. (2022). Elämää vaalivan itsekasvatuksen luonnos. Aikuiskasvatus, 42(1), 25–36. https://doi.org/10.33336/aik.115551
Aikuiskasvatuksen toimituskunnassa on tusina tutkimuksen ja tiedejulkaisemisen asiantuntijaa. Esittelemme heidät ”Toimituskunta tutuksi” -sarjassa.
Jani Pulkki
on kasvatustieteen tohtori ja dosentti, joka työskentelee tutkijatohtori kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa Oulun yliopistossa. Hän toimittaa Aikuiskasvatuksen vuoden 2026 teemanumeron "Itsekasvatus ajassa" tutkijakollegansa Johanna Kallion kanssa.
Tutustu teemanumeron kirjoittajakutsuun