Sivistysvaltion tehtävä on ihmisyyden puolustaminen
Yhteiskunnan perusta on ihmisyys, ihmisiksi eläminen. Talous on yksi väline ihmiseksi elämisessä – siksi sitä on arvioitava sivistyksen lähtökohdista käsin, kirjoittaa filosofi Eero Ojanen Sivistyksen pelottomat -blogissa.
Oma bändi tuo elämänlaatua ja osallisuutta myöhäisikäisille
Työiän ohittaneille tulee tarjota yhä monipuolisempia harrastus- ja koulutusmahdollisuuksia, sillä oppiminen jatkuu läpi elämän, sanovat myöhäisikäisten aikuisbändiä tutkineet Tuulikki Laes ja Laura Kiuru.
Sivistysviikolla Sopessa keskustellaan ja muistellaan
Toukokuun 9. päivä alkavalla Sivistysviikolla oppimisen ja sivistyksen tiedekeskus Sopessa on tarjolla monipuolinen kattaus keskusteluja ja toimintaa. Viikkoa teemoittaa "sivistys demokratian dynamona".
Kestävä tulevaisuus on hyvän lisäämistä – Sivistystä!-podcast Sopessa
”Planeettamme tarvitsee sivistystä enemmän kuin koskaan aiemmin, koska ilman sivistyneitä ihmisiä emme pysty taklaamaan niitä ongelmia, joita meillä on ratkottavana”, kestävyystutkija professori Arto O. Salonen sanoo.
Superlupauksia ja haamututkijoita? Väitöskirjatutkijat yritysyliopiston murroksessa -hybriditapahtuma
Tapahtumassa keskustellaan yliopistopolitiikan jännitteistä ja väitöskirjatutkijoiden kokemuksista akateemisessa maailmassa.
Koulutuksesta pidetään kiinni vaikeissakin elämäntilanteissa
Tutkijat Mari Käyhkö ja Päivi Armila seurasivat Itä-Suomen syrjäseuduilla varttuneita nuoria seitsemän vuotta selvittääkseen, mihin esteisiin he elämässään törmäävät ja miten esteitään ylittävät. Tulokset voi lukea Aikuiskasvatuksen tuoreimmasta numerosta.
Sydämen sivistys on ajatonta
Kansansivistyksen uranuurtaja Vera Hjelt muotoili ajatuksensa esitelmäksi itsekasvatuksesta. Arkisivistyksen digikirjastossa julkaisu on kaikkien luettavissa.
Millaista on kasvaa väitöskirjatutkijana asiantuntijaksi?
Tutkijat Anni Piironen, Minni Matikainen ja Minna Maunula tekevät tiedeartikkelillaan näkyväksi ja ymmärrettäväksi ehtoja, jotka rajaavat väitöskirjatutkijan matkaa asiantuntijaksi.
Alue ja ympäristö on Vuoden tiedelehti 2022
Alue- ja ympäristötutkimuksen julkaisusarja Alue ja ympäristö sai Suomen tiedekustantajien liiton Vuoden tiedelehti -palkinnon. Aikuiskasvatus oli yksi kilpailun viidestä finalistista.
Aikuiskasvatus on Vuoden tiedelehti 2022 -kilpailun finalisti
Suomen tiedekustantajien liitto jakaa tunnustuksen ensimmäistä kertaa. Aikuiskasvatus on yksi viidestä finalistista. Palkinnolla lisätään kotimaisen tiedekustannustyön ja tiedejulkaisujen näkyvyyttä ja arvostusta.
Kestävyyskriisin ratkaisu vaatii työelämän sivistystä
"Työelämään on luotava aikaa ja tilaa tutkiskella omaa toimintaa, käydä dialogia ja kehittää työstä hyvää ja kestävää", kirjoittaa tutkija Minna Mattila-Aalto Sivistyksen pelottomat -blogissa.
Tiedekeskus Soppi tutkii sivistystä
Elokuussa ovensa yleisölle avannut Kvs-säätiön Soppi kertoo sivistyksen tarinan sanan, kuvan, esineiden ja toiminnan siivittämänä.
”Meillä jokaisella on henkilökohtainen suhde sivistykseen”
Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi kokoaa suomalaista kasvatusta ja koulutusta käsittelevää taustaa ja keskustelua. Se havainnollistaa koulutuksen ja kasvatuksen roolia suomalaisten arjessa.
Työskentely ympäristön hyväksi: hyödyllistä, tuloksellista ja hauskaa
Eco-Active for Planet -projekti edistää aikuisten kykyä vastata nykypäivän ympäristöongelmiin, kertoo koulutussuunnittelija Laura Kivikoski.
Elämää ADHD-diagnoosin kanssa Sivistystä!-podcastissa
Kuka meistä on normaali, kysytään kasvatustieteistä ponnistavassa keskusteluohjelmassa.
Kvs-säätiö palkittiin yhteiskunnallisesta keskustelusta
Erätauko-säätiön myöntämä Suomen dialogiteko 2021 -tunnustus annettiin erityisesti Kvs-säätiön pitkäjänteisestä dialogityöstä.
Ihminen ei elä vain lihasta tai leivästä
Arkisivistyksen digikirjasto tuo valikoiman tietokirjoja kaikkien ulottuville. 1900-luvun alun ravitsemusopas pätee yhä monessa.
Kuka laatii yhteiskunnallisen keskustelun säännöt?
Kenellä on puhevaltaa ja millaista on hyvä keskustelu, pohditaan Sivistystä!-podcastissa. Mukana räppäri Mercedes ja työelämän asiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto.
Tutkijan kuuluu osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun
Aikuiskasvatuksen teemanumero valaisee aktivismin ja tutkimuksen suhdetta.
Tutkija aktivistina? Aikuiskasvatuksen teemanumeron julkistaminen
Ilmastonmuutoksen ja pakolaisuuden kaltaisissa globaaleissa kysymyksissä ei ole hetkeäkään hukattavaksi. Kansalaisyhteiskunta on poliittisen vaikuttamisen kenttä ja keino, myös tutkijalle.
Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura palkitsi tutkimuspäivillä opiskelijoita
Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura palkitsi ansioituneina opiskelijoina Sharon Laineen ja Katja Köykän.
Vuoden tiedeartikkeli koukuttaa pohtimaan monilajista yhteiseloa
Aikuiskasvatus-tiedelehti palkitsi ympäristötutkija Minna Santaojan luovan ja tuoreen tutkimuksen.
Digilukutaito on välttämättömyys
Meillä kaikilla oli digitaalinen identiteetti, muistuttaa Suomen kirjastoseuran viestintäpäällikkö Ville Vaarne Sivistyksen pelottomat -blogissa.
Sivistyksen tilat -teemaryhmän abstraktit on julkaistu
Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä viriää moniääninen, uutta luova keskustelu sivistyksestä. Bildung-esiseminaari ja Sivistyksen tilat -teemaryhmä kutsuvat mukaan.
Sivistys on uudistuva luonnonvaramme
Olisiko sivistys erinomaisen koulutusjärjestelmämme ohella seuraava viennin menestystuote, pohtii Sivistystyönantajien toimitusjohtaja Teemu Hassinen Sivistyksen pelottomat -blogissa.
Koulutustutkija Antti Saari ruotii elinikäistä oppimista
Sivistystä!-podcastissa koulutustutkija Antti Saari ottaa kantaa siihen, millaisia odotuksia koulutukselle asetetaan yhteiskunnassa - ja kenen etua ne palvelevat.
Uutiskirje kokoaa Aikuiskasvatuksen tuoreimmat kuulumiset
Aikuiskasvatuksella on takanaan aktiivinen juhlavuosi. Katseet kohti aktiivista 41. vuotta - lue kuulumiset ja suunnitelmat uutiskirjeestä.
Mistä puhumme, kun puhumme oppimisesta ja osaamisesta?
Professori Jyri Manninen pohtii, ovatko tutut käsitteet, kuten oppija, oppiminen ja osaaminen - lopulta niin itsestään selviä kuin olemme tottuneet ajattelemaan.
Aikuiskasvatus on nyt myös Finnassa
Kotimaiseen tutkittuun tietoon on avautunut uusi oikopolku Finna-palvelussa. Verkkosivu johdattaa avoimen tutkimustiedon äärelle teemahakujen ja vinkkien avulla.
Aikuiskasvatus sai teemaryhmän Aitu2022-päiville
Sivistyksen tilat -teemaryhmässä tarkastellaan sivistyksen tilaa ja tiloja, esimerkiksi sivistyksen määrittelyä teoreettisesti tai käytäntöjen näkökulmasta. Tutkimuspäivät pidetään helmikuussa 2022 Tampereella.
Aikuiskasvatuksen eurooppalaiset tiedejulkaisut etsivät uusia yleisöjä
Aikuiskasvatuksen eurooppalaisilla tiedelehdillä on yhteinen suunta: verkkoon ja uusien yleisöjen pariin. Näin ilmenee englanninkielisen Elm Magazinen jutusta.
Björn Wallén: Syväekologisuuden ja syväsivistyksen välillä on vahva vastaavuus
Tällä vuosituhannella kerrotaan sivistystarinaa, jossa luonto ja kulttuuri sulautuvat yhteen, kirjoittaa vapaan sivistystyön vaikuttaja Björn Wallén. Hän on laatimassa kirjaa syväsivistyksestä.
Kvs järjesti Syyrian al-Holin leirin suomalaislapsille etäopetusta
Kvs-säätiön (Kansanvalistusseura sr.) Etäkoulu Kulkuri on tarjonnut toukokuusta 2020 alkaen suomenkielistä etäopetusta Syyrian al-Holin leirissä eläville suomalaislapsille.
Sivistystä!-podcast ottaa haltuun aikuiskasvatuksen tontin räväkällä otteella
Kasvatustieteistä ammentava keskusteluohjelma pureutuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin kriittisesti ja suuntaa huomiota valtamedian sivuuttamiin näkökulmiin.
Sivistystila avaa kanavan yhteiskunnalliselle keskustelulle
Sivistystilan odotetaan virittävän moniäänistä, moninäkökulmaista yhteiskunnallista keskustelua kasvatuksen ja sivistyksen arvopäämääristä, kertoo Kvs-säätiön hankkeesta vastaava projektipäällikkö Nina Hjelt.
Planetaarinen sivistystyö kaipaa arvokeskustelua
Aikuiskasvattajan työkenttänä on koko planeetta. Eivätkä kriisit enää koske vain ihmistä vaan kaikkea elollista, kävi ilmi Aikuiskasvatuksen teemanumeron julkistamistilaisuudessa.
Haagan puistolosofia vei keskustelut lähelle ihmisiä
Haagan puistofilosofian yleisö otti uuden kaupunkioppimisen tapahtuman heti omakseen.
”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” -teemanumero julkistetaan elokuussa
Aikuiskasvatuksen teemanumero ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” julkistetaan keskiviikkona 25. elokuuta Kvs-säätiön Sivistyskulmassa.
Toimitusjohtaja Lauri Tuomi Suomen edustajaksi EAEAn hallitukseen
"Elinikäinen oppimisen kehittäminen on yksi parhaimpia keinoja koronapandemiasta elpymiseen", toteaa EAEAn hallitukseen Suomen edustajaksi valittu Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.
Aikuiskasvatus näkyy Haagan puistofilosofiassa
Aikuiskasvatuksen toimituskuntalainen, kestävyystutkija Arto O. Salonen on mukana elokuisessa kaupunkioppimisen tapahtumassa. Sen järjestävät Kvs-säätiö, Kriittinen korkeakoulu ja Helsingin Sanomat.
Valepesän virkkaaja harjoittelee yhteiseloa ampiaisten kanssa
Ekokriisien ajassa ihmisen paikka maailmassa on mietittävä uudestaan, sanoo tutkija Minna Santaoja. Ampiaisten valepesien virkkaaminen on yksi tapa tunnustella monilajista yhteiseloa.
Aikuiskasvatuksen kustantaja sitoutui TENKin ohjeisiin
Tutkimustieto on perustunut vertaisarvioitua Aikuiskasvatusta kustantavan Kvs-säätiön toimintaan aina. Sitoutuminen Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeisiin (TENK) vahvistaa sitä edelleen.
Kvs-säätiö mukana Tutkitun tiedon teemavuodessa
Teemavuosi kokoaa yhteen suuren määrän tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnissa ja yhteiskunnan toiminnassa.
Sairaalan turvallisuuskulttuuri perustuu jatkuvaan oppimiseen
”Turvallisuuden varmistaminen on keskeinen osa sairaaloiden toimintaa. Turvallisuus on sairaaloissa kirjaimellisesti elämän ja kuoleman kysymys”, sanovat sairaaloiden turvallisuuskulttuuria tutkineet Erikka Mannila ja Anne Laajalahti.
Vuoden tiedekirja ottaa kantaa tieteen vapauteen
Tieteen vapaus & tutkijan sananvapaus puntaroi ajankohtaista teemaa. Aikuiskasvatuksen toimituskuntalainen Severi Hämäri on yksi Vuoden tiedekirjan tekijöistä.
Mahdollisuuksien tasa-arvo ei takaa koulutuksen tasa-arvoa
Koulutuksella voidaan edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassa, mutta päinvastainenkin pitää paikkansa, sanoo kasvatustieteen professori Ulpukka Isopahkala-Bouret professoriluennollaan.
Vuoden 2020 tiedeartikkelin palkinto Ville Kainulaiselle
Aikuiskasvatus-tiedelehti palkitsee Vuoden 2020 tiedeartikkelina työelämätutkija Ville Kainulaisen tutkimuksen palvelualan luottamushenkilöiden urista.
Intersektionaalinen liikuntapedagogiikka kuuluu ohjaajan ammattitaitoon
”On vain ajan kysymys, milloin suomalaiset liikuntapalveluiden käyttäjät alkavat vaatia yhä näkyvämmin liikunnan syrjimättömyyttä", liikuntapedagogiikkaan perehtyneet Kaisa-Riitta Aho ja Hanna Huumonen sanovat.
Onko jatkuva oppiminen siunaus tai kirous?
Jatkuvan oppimisen käsite on tullut jäädäkseen. Se tuo mukanaan myös kiusallisia ongelmia ja lieveilmiöitä, kirjoittaa professori Jyri Manninen Sivistystori-blogissa.
Ideaalikansalainen on tutkijoiden mukaan kilpailukykyinen, ja se ruokkii työuupumusta
Elinikäisen oppimisen politiikalla rakennetaan kykypääomakonetta, väittää tutkijatohtori Heikki Kinnari Aikuiskasvatuksen tuoreimmassa numerossa julkaistussa tiedeartikkelissa.
Tiedelehtien kirjoittakoulutus sai tiedekustantajien rahoituksen
Joukko kotimaisia tieteellisiä julkaisuja järjestää yhdessä tutkijoille suunnatun kirjoittajakoulutuksen Suomen tiedekustantajien liiton apurahalla.
Avoin tutkimustieto on sivistysyhteiskunnan perusta
”Avoin tiede ja avoin julkaiseminen ovat perusta, jonka varaan sivistysyhteiskuntaa rakennetaan”, sanoo Kansanvalistusseuran sr. toimitusjohtaja Lauri Tuomi. Tiedejulkaisun digitointi tukee tutkimustiedon saatavuutta.
Korkeakouluihin tarvitaan ylikulttuurista mediakasvatusta
Kun erilaiset digitaaliset oppimisen tilat yhdistyvät, tarvitaan erityisesti sellaista osaamista, joka tekee näkyväksi yksilön elämänkokemuksen. Näin osoittaa Tampereen yliopistossa kasvatustieteestä väittelevä Minna Koponen.
Elm Magazine pureutuu talouden lukutaitoon
Eurooppalaisen aikuiskoulutuksen verkkomedia paneutuu tuoreimmassa numerossaan siihen, mitä kaikkea nykypäivän aikuisten numero- ja taloustaidot tarkoittavat. Englanninkielinen julkaisu on vapaasti luettavissa.
Tutkija: Empatia ei tunne lajien välisiä rajoja
”Ovatko ihmiset unohtaneet olevansa eläimiä muiden eläinten joukossa?, kysyy tohtorikoulutettava Mikko Rosenberg Aikuiskasvatuksen tuoreimmassa numerossa.
Tiedelehti digiksi -työpaja auttaa alkuun digitoinnissa
Digitointi parantaa tutkimustiedon saatavuutta ja luo jatkumon julkaisun alusta nykyhetkeen. Tiedelehti digiksi -työpajassa opit, miten prosessi hoituu sujuvasti.
Tuore tutkimusjulkaisu paljastaa yliopistolaisten ajatukset akateemisesta yrittäjyydestä
Yliopistolaiset näkevät yrittäjyyden ja yrittäjämäisyyden sekä suurena mahdollisuutena että ristiriitaisia ajatuksia herättävänä ulkoisena voimana, käy ilmi monitieteisessä tutkimushankkeessa syntyneestä julkaisusta.
Aikuiskasvatus avasi digiarkistonsa
Aikuiskasvatus-tiedelehti on nyt digitoitu koko julkaisuhistorialtaan, vuodesta 1981 lähtien. Kaikille avoin digiarkisto lisää tutkimustiedon tasa-arvoa.
THL: Perhetausta vaikuttaa yhä koulutusvalintoihin
Vanhempien koulutustaso on yhä selvemmin yhteydessä siihen, miten pitkälle lapsi kouluttautuu.
Tutkija: Elinikäinen oppiminen on nykyään yrittäjyyskasvatusta
Elinikäinen oppiminen on valjastettu tuottamaan yritteliäitä ja kilpailukykyisiä yksilöitä, sanoo käsitteestä väitellyt Heikki Kinnari Ylen haastattelussa. Kinnari kuuluu Aikuiskasvatuksen toimituskuntaan.
Digitointi avaa tiedelehden laajalle yleisölle
Aikuiskasvatus on lähitulevaisuudessa luettavissa vapaasti verkossa koko historialtaan, kertoo digitointikonsultti Esko Clarke Sario Tietolinjassa.
Tutkija liikkeessä -sarja näyttää aikuiskasvatustietelijät työssään
Aikuiskasvatus-tiedelehden tutkijahaastattelut tarjoavat tukea uraohjaukseen viemällä lukijan tutkijan työn arkeen.
Kun työn toimintaympäristö muuttuu, digimentorointi auttaa
Aikuiskasvatuksen tuoreimmassa numerossa julkaistussa tiedeartikkelissa Irja Leppisaari tarkastelee digimentorointia omanlaisenaan ekosysteeminä. Menetelmä sopii erityisesti muutostilanteisiin.
Aikuiskasvatuksen toimituskuntalainen Heikki Kinnari väittelee elinikäisestä oppimisesta
Elinikäisen oppimisen ratkaistavaksi osoitetut ongelmat eivät ole vuosikymmenten saatossa juuri muuttuneet, sanoo Turun yliopistossa väittelevä Heikki Kinnari. Ehdotetut ratkaisut ja elinikäisen oppimisen politiikan rakentama käsitys ihmisestä ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi.
Vuoden tiedeartikkeli avaa keskustelun ammattikorkeakoulun sivistystehtävästä
Aikuiskasvatuksen Vuoden 2019 tiedeartikkelina palkittu Hannu L. T. Heikkisen ja Harri Kukkosen tutkimus laventaa käsitystä ammattikorkeakoulun tehtävistä ekososiaaliseen sivistykseen.
Vastalaake.fi-sivusto ehdokkaana Vuoden journalistiseksi teoksi
Kansanvalistusseuran, lääketieteen opiskelijoiden ja asiantuntijoiden toteuttama Vastalääke-sivusto kilpailee Suuri Journalistipalkinto -ehdokkuudesta 2020.
Sivistysremontti-podcast pureutuu kirjastoon ja yliopistoon
Mikä on yliopistotutkijan sivistystehtävä? Kuinka radikaali kirjasto voi olla sivistystyössään? Keskustelijoina Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkija Timo Miettinen ja Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.
Sivistystyön vapaus ja vastuu -ohjelma hakee koordinaattoria
Vapaan sivistystyön tutkimusta ja koulutusta edistävä ohjelma hakee koordinaattoria.
Kansalaisopisto vahvistaa luottamuksen ilmapiiriä alueellaan
Kansalaisopistossa toteutetut yhteisöteatterihankkeet lisäävät alueellista yhteistoimintaa ja luottamusta, kun väki liikkui yli kunta- ja murrerajojen, osoittaa Leea Keto väitöstutkimuksessaan.
Aikuiskasvatus avasi vuosikertojaan Journal.fi-palvelussa
Aikuiskasvatuksen vuosikerrat 2016-2019 ovat nyt vapaasti luettavissa verkossa. Lue uutiskirjeestä lisää vuoden 2020 aikana jatkuvasta digitointihankkeesta.
Elm Magazine syventyy urbaaniin oppimiseen
Miten suunnitella kampus, joka edistää informaalia oppimista? Vastaus löytyy Elm Magazinesta, joka pureutuu teemanumerossaan kaupunkioppimiseen.
Ammattikorkeakoulujen tehtävää on uudistettava tulevaisuuden globaalien kysymysten tarpeisiin
Koulutuksen tutkijat Hannu L. T. Heikkinen ja Harri Kukkonen esittävät Aikuiskasvatus-tiedelehdessä julkaistussa vertaisarvioidussa tutkimuksessaan nykyistä laajempaa tehtävää ammattikorkeakouluille.
Aikuiskasvatus-tiedelehti on Vuoden Aikuiskouluttaja 2019
Helsingin yliopiston opiskelijat palkitsivat tiedelehden ja sen kustantajan Kansanvalistusseuran avoimesta tutkimustiedosta ja tutkimuspohjaisesta yhteiskunnallisesta dialogista.
Tutkijan työhön kohdistuvat paineet yliopistolta ja yhteiskunnalta näkyvät roolien välisinä ristiriitoina
Tutkijoiden roolit ja identiteetit ovat muuttumassa huomattavasti aiempaa moniulotteisimmiksi, toteaa aikuiskasvatustieteistä väittelevä Taru Siekkinen.
Puutyökurssilla kehittyvät seniorin kädentaidot ja osallisuus vapaaehtoisuuden pohjalta
Kansalaisopiston ryhmässä viriää yhteisöllisyys, joka säteilee monin tavoin osallistujansa elämään. Seniorin puutyökurssilla veistämä korulipas kertoo tekijänsä kädentaitojen lisäksi osallisuudesta.
Klassikon paluu -teemaryhmä kutsuu keskustelemaan kirjallisuudesta
Mikä teos sinua on puhutellut tutkijana, opettajana, opiskelijana? Tule jakamaan kokemuksesi Klassikon paluu -teemaryhmässä Kasvatustieteen päivillä.
Tutkimus tiedeartikkeliksi -kirjoittajatyöpaja Kasvatustieteen päivillä
Kuinka ylitän kotimaisen tiedelehden julkaisukynnyksen? Tiedelehtien tekijät avaavat työpajassa tieteellistä julkaisuprosessia haasteineen sekä kirjoittajan että toimituksen näkökulmasta.
Huiputuksen moraalijärjestys julkistetaan paneelikeskustelun siivittämänä
Aikuiiskasvatuksen tutkijoiden toimittama Huiputuksen moraalijärjestys -kirja kritisoi ajan henkeä, joka nostaa esiin huiput, huiputuksen ja huippusuoritukset. Kirja julkistustilaisuus 14.11. Helsingissä on avoin kaikille.
Kansainvälisten maisteriopiskelijoiden odotukset ohjaajan vastuusta vaihtelevat
Kansainvälisten maisteriohjelmien opiskelijat arvostavat erityisesti toimivaa henkilösuhdetta ohjaajan kanssa, kun taas ohjaajat korostavat enemmän ohjauksen akateemista prosessia, osoittaa Kalypso Filippou kasvatustieteen väitöskirjassaan.
Tiedelehdet näkyvät Helsingin kirjamessuilla
Tiedekirja järjestää kattavan ja monipuolisen messuohjelman osastollaan Helsingin kirjamessuilla torstaista 24. sunnuntaihin 27. lokakuuta.
Aikuiskasvatuksen uutiskirje kokoaa tuoreimmat uutiset tieteenalalta
Lokakuun uutiskirjeessä on asiaa muun muassa lehden tuoreimmasta numerosta ja Kasvatustieteen päivistä.
Globaali kansalaiskasvatus Suomessa ja maailmalla -seminaari
Vapaa Sivistystyö ry järjestää seminaarin globaalista kansalaiskasvauksesta maanantaina 4. marraskuuta Helsingissä.
Tiedekustantajat palkitsi Aikuiskasvatuksen kustantajan pelottomasta sivistyksen puolustamisesta
Kansanvalistusseura sai Suomen tiedekustantajien liiton kannustuspalkinnon pelottomasta sivistyksen puolustamisesta ja monipuolisesta julkaisutoiminnasta, joka sopii malliksi muillekin toimijoille.
Kasvatuksen tulevaisuutta tutkaillaan Turussa maaliskuussa 2020
Pohjoismainen kasvatustieteen tiedeseuran Nordic Educational Research Association (NERA) vuotuinen kongressi järjestetään 4.–6.3.2020 Turussa. Teemana on pohjoismaisen koulutuksen tulevaisuus.
Ehdota teemaryhmää Aikuiskasvatuksen tutkimuspäiville 2020
Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät järjestetään Lapin yliopistolla helmikuussa 2020 teemalla ”elämän kestävä vastuu”. Nyt on aika ehdottaa teemaryhmää.
Vapaan sivistystyön tutkijoille tarjolla matka-avustuksia
Apurahat vapaan sivistystyön tutkijoille kansainvälisen liikkumisen ja yhteistyön edistämiseksi ovat haettavissa. Vapaa sivistystyö ry:n myöntämät avustukset koskevat kokous- ja konferenssimatkoja Pohjoismaissa, Euroopan unionin jäsenmaissa ja lähialueilla.
Aikuisten medialukutaitokurssi kehitettiin vapaan sivistystyön tarpeisiin – materiaalit vapaasti käytettävissä
Aikuisten medialukutaidon opetukselle on suuri tarve, mutta kurssien tarjonta on niukkaa. Apua mediamaisemassa suunnistamiseen tarjoaa Vastuu lukijalla? -pilottikurssin pohjalta tuotettu kouluttajan paketti.
”Mitä on nykyajan sivistys?”, kysytään syksyn laajimmassa keskustelusarjassa
”Sivistys, mikä ihme” -keskustelusarja levittäytyy syksyn aikana eri puolille Helsinkiä, Jyväskylään ja Lappeenrantaan. Sitran ja kansalaisjärjestöjen järjestämässä seitsemässä tilaisuudesssa avataan, puretaan ja raennetaan uudestaan käsityksiä sivistyksestä.
Tiedejulkaisemisen päivät katsoo vastuullisuuteen, kieleen ja avoimuuteen
Tiedejulkaisemisen päivillä lokakuun 8. ja 9. päivä päivillä keskustellaan monipuolisesti tiedejulkaisemisen ajankohtaisaiheista. Tutustu Tieteiden talolla Helsingissä järjestettävän tapahtuman alustavaan ohjelmaan.
Vastaa Aikuiskasvatuksen lukijakyselyyn – autat tekemään vielä parempaa avointa tiedelehteä
Aikuiskasvatus-tiedelehti on ilmestynyt vuoden alusta lähtien avoimena tiedelehtenä Journal.fi-palvelussa. Lukija, nyt on sinun vuorosi kertoa, mitä mieltä olet siirtymästä open access -julkaisemiseen.
Hyvinvointivaltion rakenteet voivat sekä heikentää että pitää yllä eriarvoisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle
Koulutus- ja sosiaalipoliittisilla rakenteilla on yhteys ylisukupolviseen eriarvoisuuteen., osoittaa Heta Pöyliö väitöskirjassaan.
Taiteiden yössä opitaan trollaamaan positiivisesti
Sosiaalisen median asiantuntijat Pekka Sauri ja Suvi Auvinen kertovat, miten trollata positiivisesti. Leikkimielisen pikakurssin järjestää Helsingin Taiteiden yössä torstaina 15. elokuuta Kansanvalistusseura.
Start-upit valtasivat korkeakoulut – murentaako akateeminen yrittäjyys sivistysyliopiston?
Yrittäjyyden eetos on saanut korkeakouluissa niin suuren sijan, että voi kysyä, onko niistä tullut kansantalouden renkejä. Aikuiskasvatuksen teemanumero pureutuu akateemiseen yrittäjyyteen.
Kulkutavan valinnassa kestävyys on yhä tärkeämpi peruste
Siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan ei tarkoita luopumista vaan kansalaisten kokeman tyytyväisyyden parantumisesta, kirjoittaa tulevaisuuden kestäviä kulkutaparatkaisuja tutkiva apulaisprofessori Arto O. Salonen.
Tutkimus ajautui toistettavuuskriisiin
Tieteen odotetaan korjaavan itse itseään. Miksi tiedeyhteisön on niin vaikea hyväksyä sitä, että tutkimustuloksia ei pystytä toistamaan, kysyy tutkija-kirjailija Jussi Valtonen.
Kansalliskirjasto avaa 2 000 kirjaa verkkokäyttöön tutkijoille ja yleisölle
Kirjojen digitointihankkeellaan Kansalliskirjasto pyrkii varmistamaan kulttuuriperintöaineistojen säilyvyys, käytettävyys ja saatavuus.
Tiedon tähden -kiertue vielä Helsinkiin, Tampereella ja Vaasaan
Kotimaisten tiedelehtien yhteinen kiertue pysähtyy 17.5. Helsinkiin, 20.5. Tampereelle ja 24.5. Vaasaan. Tapahtumat tuovat yhteen tiedelehtien tekijät, korkeakoulujen opettajat ja opiskelijat.
Ajankohtaista avoimesta tieteestä Tampereen-kevätpäivillä
Avoimen tieteen kevätpäivät 14.-15. toukokuuta kokoaa Tampereen yliopistolle alan eturivin asiantuntijat. Teemana ovat datan juridiset ja eettiset kysymykset.
Kasvatustieteen päivät hakee ehdotuksia teemaryhmistä
Joensuussa järjestettävien Kasvatustieteen päivien teema on "oppimisen muuntuvat maisemat". Teemaryhmä- ja esiseminaariehdotuksia odotetaan 24. toukokuuta mennessä.
Jaa lukukokemuksesi – tarjoa kirja-arviota Aikuiskasvatukseen
Aikuiskasvatus-tiedelehti julkaisee joka numerossaan laajan kattauksen kirja-arvioita uutuusteoksista - ja toisinaan klassikoita. Liity mukaan keskusteluun valitsemalla luettavaa ja arvioitavaa toimituksen listalta.
Matala koulutus ja perhetausta ovat yhteyksissä talousvaikeuksien kokemisen riskiin nuorilla aikuisilla
Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa tutkittiin nuoren aikuisuuden aikaisia taloudellisia vaikeuksia ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä.
Uraohjauksen kesäkoulussa syvennytään CIP-malliin
Jyväskylän yliopiston uraohjauksen kesäkoulussa syvennetään osaamista muun muassa CIP-mallissa ja uraohjauksesta somessa. Koulutus on maksullinen.
Tutkimus avaa tien kestävään kulutukseen ja tuotantoon
Kestävyystieteen päivien aiheena on kestävä kulutus ja tuotanto – kahden päivän aikana kuullaan tutkijoita, asiantuntijoita ja eurovaaliehdokkaita.
Multitaskaus kuormittaa ikääntyneiden kuntoutusosastolla työskenteleviä omahoitajia
Epäselvät roolit ja vastuut kuormittavat geriatrisen kuntoutusosaston omahoitajia. Sen sijaan, että hoitajat keskittyisivät potilaiden kuntouttamiseen, he multitaskaavat ja tekevät päällekkäistä työtä.
Aikuiskasvatuksen ensimmäinen verkkonumero on nyt luettavissa
Vertaisarvioitu tiedelehti on vuoden 2019 ensimmäisestä numerosta lähtien luettavissa ilmaiseksi Journal.fi-palvelussa. Voit lukea lehteä juttukohtaisesti tai ladata koko lehden. Tutustu tuoreimpaan numeroon.
Aikuiskasvatus mukana Tiedon tähden -kiertueella Joensuussa
Kotimaisten tiedelehtien Tiedon tähden -kiertue järjestää torstaina 4. huhtikuuta Itä-Suomen yliopiston kampuksella asiantuntijaluentoja ja kirjoittajatyöpajan. Kiertueella on mukana viitisenkymmentä tiedejulkaisua.
Anders Blom aloittaa työelämäprofessorina Turun yliopistossa
Työelämäprofessuurin tavoite on edistää Turun yliopiston yhteiskuntasuhteita erityisenä fokuksena Turun Eurooppa-foorumin kehittäminen.
Vapaa sivistystyö eilen, tänään ja huomenna -teos näyttää sivistystyön merkityksen yhteiskunnassa
Vapaan sivistystyön roolia, asemaa ja merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa ja koulutusjärjestelmässä valottava tutkimuspohjainen tietokirja julkistetaan 25. maaliskuuta Helsingissä.
Sivistysliike kapinoi hengenpimeyttä vastaan
Sivistystyön merkitys sisällissodan jälkeen ja nyky-Suomessa -seminaari herättää keskustelua sivistyksestä tutkijoiden ja poliitikkojen voimin 26. helmikuuta Paasitornissa Helsingissä.
Vuoden tiedeartikkeli tarjoaa vaihtoehdon itsekkäälle ihmiselle
Ilmastoahdistus syvenee, mutta Aikuiskasvatus-tiedelehden vuoden 2018 tiedeartikkelista palkitut tutkijat Arto O. Salonen ja Maria Joutsenvirta uskovat siihen, että ihmiset voivat itse ratkoa viheliäisiä ongelmia.
Aikuiskasvatus on mukana tiedelehtien Tiedon tähden -kiertueella
Kotimaiset tiedelehdet yhdistävät voimansa tavoittaakseen korkeakoulujen opettajat ja opiskelijat. Suomen tiedekustantajien liiton Tiedon tähden -kampanja käynnistyy helmikuun lopulla Oulusta.
Miksi taiteen hyvinvointivaikutukset kiinnostavat niin paljon?
Miksi taiteen hyvinvointivaikutukset kiinnostavat niin paljon mediaa ja tutkijoita? Mitä kuuluu elinikäiselle taidekasvatukselle? Aina-media otti selvää.
Apulaisprofessori Arto O. Salonen kestävän kehityksen asiantuntijapaneeliin
Kestävän kehityksen asiantuntijapaneeli on nimitetty. Jäseniin kuuluu Aikuiskasvatus-tiedelehden toimituskuntalainen, apulaisprofessori Arto O. Salonen .
Kasvatus ekokriisin aikakaudella tuo tutkijat saman pöydän ääreen
Professori Veli-Matti Värri luennoi 15. helmikuuta teemasta "Kasvatus ekokriisin aikakaudella". Kaikille avoimella luennolla Aikuiskasvatuksen tutkimusseura (ATS) juhlistaa vuosikokoustaan, joka pidetään Tieteiden talolla Helsingissä.
Paulo Freiren perintö elinikäiselle oppimiselle
Brasilialainen Freire-tuntija, professori Rosaria Helena Ruiz luennoi Paulo Freiren ideoiden merkityksestä elinikäiselle oppimiselle. Englanninkielinen tilaisuus on Tampereen yliopistolla 23. tammikuuta.
Moraali vuorovaikutuksessa puhuttaa keskusteluntutkimuksen päivillä
Keskusteluntutkimuksen päivät 24.-25.1. Tampereella kokoavat yhteen alan ajankohtaista tutkimusta teemalla "Moraali vuorovaikutuksen ulottuvuutena".
Mitä perustulokokeilu opetti?
Työelämän tutkijat ja asiantuntijat keskustelevat 31. tammikuuta Tieteiden talolla Helsingissä perustulokokeilun tuloksista.
Seminaari avaa tutkimushankkeen korkeakoulutettujen työllistymisestä
Miten yliopistosta ja ammattikorkeakoulusta valmistuneet työllistyvät ja asemoituvat? Asiaa selvittävän HighEmploy-hankkeen aloitusseminaari on 7. helmikuuta Joensuussa.
Laadukas seniorityö sitouttaa kävijät taidemuseoon
Taiteen maisteri Leena Hannula tutki Sinebrychoffin taidemuseossa toimivaa senioriryhmää kävijöiden omasta näkökulmasta.
Kansanvalistusseuran uusi toimitusjohtaja Lauri Tuomi peräänkuuluttaa sivistystä
Tuleva toimitusjohtaja enteilee sivistysjärjestölle tulevaisuuden tehtäviä myös koulutusviennissä ja koulutuskentän aktivoinnissa.
Aikuiskasvatus avoimeksi verkkojulkaisuksi
Tutkimustiedon saatavuus paranee, kun Aikuiskasvatus-tiedelehti on vuodesta 2019 lähtien luettavissa verkossa ilmaiseksi heti, kun uusi numero on ilmestynyt.
Vuoden 2018 Aikuiskouluttaja on Innokas-verkosto
Innokas-verkosto on toiminut innovatiivisesti ja aktiivisesti opettajien ja rehtorien asiantuntijuuden kehittämiseksi, Aikuiskasvatuksen Kilta perustelee myöntämäänsä tunnustusta.
Kansainvälistymisen pitää sisältyä korkeakoulun rakenteisiin ja strategiaan
Yliopisto-organisaation rakenteet haittaavat kansainvälisten maisteriohjelmien kehittämistä, sanoo korkeakoulutuksen kansainvälistymisestä väittelevä Ville Sarpo.
Kansalaisopistot kehittämään aikuisten perustaitoja ja digitaitoja
Opetushallitus myönsi kansalaisopistoille 3,6 miljoonaa euroa aikuisten perustaitojen ja digitaitojen kehittämiseen. Avustusta sai 84 koulutushanketta.
Kansalaisopistot – tulosvastuussa vai sivistysvastuussa?
Vahva talousohjaus ja suoriteperusteinen rahoitus ei kannusta kansalaisopistoja sivistystehtävään, väittää kansalaisopistojen markkinoistumisesta väitellyt Emilia Valkonen, kansalaisopiston rehtori itsekin.
Työllistettävyyskilvoittelussa kaikki eivät voi voittaa
Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa selvitetään suomalaisesta korkeakoulutuksesta valmistuneiden työllistettävyyttä suhteellisena ja sosiaalisesti välittyneenä prosessina.
Tampereella kehitetään aikuiskoulutuksen kansainvälistä tietojärjestelmää
Tampereen yliopistossa kehitetään tietojärjestelmää, jonka avulla aikuiskoulutuksesta vastaavat toimijat ja päättäjät voivat kohdentaa veroeurot nuorten aikuisten koulutukseen ja aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen parhaalla tavalla.
Digitalisaatio muokkaa taikurinkin opintietä
Kasvatustieteen maisteri Olli Rissasen kasvatustieteen alan väitöstutkimus tuottaa uraauurtavaa tietoa ammattitaikureiden moniulotteisesta asiantuntijuudesta.
Jyväskylän yliopisto hakee yliopistonlehtoria
Jyväskylän yliopisto hakee kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen yliopistonlehtoria vuodeksi 2019.
Lääketieteen opiskelijat edistävät aikuisten medialukutaitoa
Kansanvalistusseura kouluttaa turkulaisia lääketieteen opiskelijoita viestimään tieteenalastaan yleistajuisesti, jotta terveyttä koskevat uskomukset väistyvät tutkitun tiedon tieltä.
Syrjäytyminen on ehkäistävissä
Mitkä ovat koulutuspolun kriittiset siirtymävaiheet ja kuinka syrjäytymisen ennusmerkit voidaan tunnistaa? Aina-verkkomedia pureutuu koulutuspolun nivelkohtiin.
Mokailu vapauttaa luovuuden
Kasvatustieteen väitöskirjassaan Vesa Pirttimaa pureutuu yhdysvaltalaisen Kevin J. Vanhoozerin hyveajatteluun oppimisen näkökulmasta.
Vuorovaikutus nostaa esiin työnohjauksen tavoitteiden ristiriidan
Aikuiskasvatus-tiedelehdessä julkaistu tutkimus tuo esiin työnohjauksen vuorovaikutustilanteiden dynamiikan.