Skip to Content

Aikuiskasvatuksen professori Hanna Toiviainen on kiinnostunut kollektiivisesta toiminnan kehittämisestä.

Blogi

”Oppimisen ydin on osallistuminen muutokseen”

Kirjoittajat: Terhi Kouvo Julkaistu:

Aikuiskasvatuksen professori Hanna Toiviainen on kiinnostunut kollektiivisesta toiminnan kehittämisestä.

Tutkimus voi antaa aineksia maailmankuvaan. Ennen kaikkea sen pitää kuitenkin seurata aikaansa, sanoo professori Hanna Toiviainen.

Toimituskuntalainen Hanna Toiviainen haluaa omalla työllään osallistua sellaiseen muutokseen, joka vie maailmaa parempaan suuntaan.

Miten kiinnostuit omasta tutkimusalueestasi?

”Ensimmäinen opiskelupaikkani oli Tampereen yliopistossa, jossa suoritin nuoristyön tutkinnon. Tiesin, että siellä saattoi opiskella myös aikuiskasvatusta, mutta en saanut sitä sisällytetyksi parin vuoden opinto-ohjelmaani. Ilokseni aikuiskasvatus otettiin juuri tuolloin Helsingin yliopiston ohjelmaan. Pääsin jatkamaan siellä maisteriopintoja professori Seppo Kontiaisen luotsaamassa aikuiskasvatustieteessä.”

Miten tutkimus on muokannut maailmankuvaasi?

”Tutkimus voi antaa aineksia maailmankuvan rakentamiseen, mutta ennen kaikkea tutkimuksen on seurattava aikaansa.”

Minkä asian haluat työlläsi muuttaa maailmassa?

”Omalla työlläni haluan osallistua sellaiseen muutokseen, joka ymmärrykseni mukaan vie maailmaa parempaan suuntaan. Siksi olen kiinnostunut kollektiivisesta toiminnan kehittämisestä ja oppimisesta ja niiden tutkimisesta.”

Mitä aikuiskasvatuksen tutkimus on opettanut sinulle ihmisistä oppijoina?

”Sanotaan, että ihminen oppii koko ajan ja läpi elämänsä. Mutta ajattelen, että emme automaattisesti tunnista oppimistamme emmekä saa opittua käyttöön. Monissa hankkeissa osallistujille on ollut silmiä avaavaa huomata, että oppimisen ydin ei ole yksilön sopeutuminen muutokseen vaan osallistuminen muutoksen tekemiseen yhdessä muiden kanssa. Tämä opiskelijoillenikin muistutukseksi opinnäytteen ensi virkkeitä sorvattaessa!”

Mikä on ollut hienoin hetki tutkijanurallasi?

”Se, kun olen päässyt tekemään aikuiskasvatusalan hommia yhdessä varhaiskasvatuksen, opettajankoulutuksen, korkeakoulupedagogiikan, koulutuspolitiikan ja kasvatusfilosofian alojen kanssa Tampereen yliopistossa, jossa nykyään työskentelen.”

Mitä olet saanut työskentelystäsi toimituskunnassa?

”Hyvän tilaisuuden tutustua maassamme tehtävään ajankohtaiseen aikuiskasvatustutkimukseen. Toimitustyössä olen oppinut paljon keskusteluista toimituskunnan kollegojen kanssa. Teemanumerossa ”Sivistystyö planetaaristen kriisien ajassa” olin kaksoisroolissa toimituskuntalaisena ja teematoimittajien jäsenenä. Näin, kuinka ideointi ja avoimuus epätavallisillekin jutun aiheille yhdistyy juurevaan tieteelliseen toimitustyöhön.”

Kuva: Kvs-säätiö

Toimituskunta tutuksi

Aikuiskasvatuksen toimituskunnassa on tusina tutkimuksen ja tiedejulkaisemisen asiantuntijaa. Lehden 40-vuotisuuden kunniaksi esittelemme heidät ”Toimituskunta tutuksi” -sarjassa. Filosofian tohtori Hanna Toiviainen on aikuiskasvatuksen professori Tampereen yliopistossa.

Lukuvinkki

Vuonna 2008 Hanna Toiviainen pohti kolumnissaan ”Ohjaamisen mahdollisuudesta” ohjauksen eri ulottuvuuksia. Millaisia ajatuksia teksti herättää nyt?  Aikuiskasvatus, 28(1), 73. https://doi.org/10.33336/aik.93806

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Terhi Kouvo FM, toimituspäällikkö, Kansanvalistusseura 0400396437 terhi.kouvo@kvs.fi
Back to top