Skip to Content

Kasvatustieteen tohtori Päivi Hökkä aloitti vuodenvaihteessa jatkuvan oppimisen tenure track -professorina Tampereen yliopistossa.

Blogi

”Jokaisen tutkijan sisällä on pieni maailmanparantaja”

Kirjoittajat: Terhi Kouvo Julkaistu:

Kasvatustieteen tohtori Päivi Hökkä aloitti vuodenvaihteessa jatkuvan oppimisen tenure track -professorina Tampereen yliopistossa.

Toimituskuntalainen Päivi Hökkä on oppinut sietämään sitä, että ihmistieteissä ei ole yhtä ainoaa totuutta.

Miten kiinnostuit omasta tutkimusalueestasi?

”Aloitin työurani avoimessa yliopistossa, minkä jälkeen siirryin opettajankoulutuslaitokseen. Työpaikat erosivat toisistaan niin ympäristöiltään kuin toimintakulttuureiltaan, ja sain hyvin erilaisen kokemuksen työn rakenteista, johtamisesta ja kehittämisestä. Näin kiinnostuin työpaikoista oppimisympäristöinä ja niistä lukuisista tekijöistä, jotka kietoutuvat työhön, ammatillisuuteen, työntekijöihin ja organisaatioihin.”

Miten tutkimus on muokannut maailmankuvaasi?

”Nykyään pystyn jo elämään leppoisasti sen kanssa, että elämme jatkuvassa liikkeessä, epätäydellisyydessä ja keskeneräisyydessä, eikä ainakaan ihmistieteissä ole mitään lopullista totuutta. Ja se on hyvä niin.”

Minkä asian haluat työlläsi muuttaa maailmassa?

”Uskon, että jokaisessa tutkijassa asuu pieni maailmanparantaja. Omalla työlläni haluan edistää ihmisten uskoa itseensä ja omiin mahdollisuuksiinsa vaikuttaa tässä maailmassa.”

Mitä aikuiskasvatuksen tutkimus on opettanut sinulle ihmisistä oppijoina?

”Oppiminen on yksilöllistä, tilanteista, ja siihen vaikuttavat monet asiat sekä ihmisessä itsessään että ympäristössä. Uuden oppiminen on usein innostavaa ja energisoivaa, mutta ei suinkaan aina. Joskus ei voisi vähempää kiinnostaa, ja se on OK.”

Mikä on ollut hienoin hetki tutkijanurallasi?

”Tutkijan työ on ollut vuosia yhtä kiihtyvätahtista ja jatkuvaa puurtamista deadlinesta toiseen. Puurtamisen sekaan onneksi mahtuu pieniä wow-kokemuksia, kun esimerkiksi löydämme kollegojen kanssa jotakin kiinnostavaa tai kun ohjattavani saavuttavat omia tavoitteitaan. Hienoihin hetkiin kuuluu osallistuminen vuoden 2013 tohtoripromootion juhlakulkueeseen Jyväskylässä. Aurinko paistoi ja kadut olivat kansaa ja karnevaalimeininkiä pullollaan. Iloitsin siitä, että Suomessa tiede ja tutkimus saavat väkeä liikkeelle ja arvostusta osakseen. Yleisöryntäykseen saattoi tosin vaikuttaa sekin, että liikuntatieteen kunniatohtoriksi promovoitu tasavallan presidentti oli paikalla.”

Mitä olet saanut työskentelystäsi toimituskunnassa?

”Toimituskunnassa työskentely on todella innostavaa asiantuntevan ja mukavan porukan kanssa. Olen päässyt laajentamaan ja syventämään omaa ymmärrystäni kotimaassa tehtävästä aikuiskasvatustieteellisestä tutkimuksesta.”

Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lukuvinkki

  • Kun tunnistetaan, miten kuntoutustyöntekijät puhuvat ikääntyneistä asiakkaistaan, kuntoutuspalveluja voidaan kehittää yhä monipuolisemmin vastaamaan kohderyhmään kuuluvien yksilöllisiä tarpeita. Aiheeseen pureudutaan tiedeartikkelissa Pikkarainen, A., Hökkä, P., Vähäsantanen, K., Paloniemi, S. & Eteläpelto, A. (2019). Ikääntyneet aikuiset kuntoutustyöntekijöiden puheessa: Työn kohteesta osallistuvaksi aikuiseksi? Aikuiskasvatus, 39(3), 192–207. https://doi.org/10.33336/aik.85709

Aikuiskasvatuksen toimituskunnassa on tusina tutkimuksen ja tiedejulkaisemisen asiantuntijaa. Esittelemme heidät ”Toimituskunta tutuksi” -sarjassa.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Terhi Kouvo FM, toimituspäällikkö, Kansanvalistusseura 0400396437 terhi.kouvo@kvs.fi
Back to top